I din verksamhet sker dagligen händelser som behöver hanteras inom ramen för ert kvalitetsarbete. IVO har under de senaste åren förstärkt och utvecklat sitt tillsynsarbete vilket syns genom att allt fler verksamheten har förlorat sina tillstånd.
Vi går igenom vad du i din roll behöver kunna för att tillgodose IVO:s krav, undvika kritik och i värsta fall ett förlorat tillstånd. Vi har upptäckt att lagar, förordningar och föreskrifter lämnar mycket öppet till tolkning och det stöd som kan fås från IVO och Socialstyrelsen är otillräckligt. Ändå ställer IVO krav på att du ska veta hur de tänker. Det är detta utbildningen fokuserar på. Vi tar de torra juridiska formuleringarna och förklarar vad de faktiskt innebär för er i er vardag.
Utbildningen har tydliga praktiska inslag där vi arbetar dels med ett par case som vi har förberett, dels med händelser som ni själva tar med er för gemensam diskussion i gruppen. Vi är inte fler än 12 deltagare för att alla ska få tid och möjlighet att medverka aktivt i utbildningen.
Utbildningen går igenom
- Kvalitetsarbetets innehåll
- Verksamhetens processer och de hur kopplas till kvalitetsarbetet
- Huvudmannens ansvar
- Vad IVO tittar på
- Hur man läser kommunicering och beslut
- Vad man kan göra om man ser att man kan få eller får problem med IVO
- Incidenthantering i praktiken
- Klagomålshantering i praktiken
Utbildningen vänder sig till
Ägare, verksamhetschef, föreståndare eller har annan ledande befattning på HVB, LSS-boende stödboende eller i en konsulentstödd familjehemsverksamhet.